BioArctic får förlängd finansiering från VINNOVA

I augusti 2015 meddelade VINNOVA att BioArctic Neuroscience AB tillsammans med Ångströmlaboratoriet, Institutionen för teknikvetenskaper vid Uppsala universitet och Psilox AB hade beviljats förlängd finansiering med upp till 1,2 miljoner SEK för utveckling och tillverkning av biokeramiska pulver för användning vid nervregeneration. Projektet syftar till att utveckla en produktionsmetod för tillverkning av biokeramiska pulver för användning i en innovativ behandling baserad på implantat som styr nervregeneration i kombination med en tillväxtfaktor, främst i behandlingen av ryggmärgsskador.

VINNOVA är den svenska myndigheten för innovationssystem som stödjer forskning och utvecklingsarbete av högsta kvalitet. BioArctic utvecklar en ny behandling för traumatisk ryggmärgsskada tillsammans med Institutionen för klinisk neurovetenskap och neurokirurgi, Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Idag lider 2,5 miljoner människor av ryggmärgsskador för vilka det i stort sett inte finns någon effektiv behandling. Som ett resultat av banbrytande svensk forskning har en produkt utvecklats med potential att kunna erbjuda framgångsrik neurokirurgisk behandling som förhoppningsvis kan förbättra funktionen och livskvaliteten hos patienter som lider av ryggmärgsskador.

Den blivande produkten är ett biologiskt nedbrytbart implantat kombinerat med en tillväxtfaktor. Den är utformad för att stödja tillväxten av nerver i ryggmärgen och återställa dess funktion. Produkten har utvecklats tillsammans med Karolinska Institutet, Elos Medtech, Ångströmlaboratoriet och Protein Sciences (US). Projektet har fått stöd genom tidigare anslag från VINNOVA, den svenska myndigheten för innovationssystem.

”Vi är tacksamma för stödet från Vinnova. Utvecklingen av en produktionsmetod för tillverkning av biokeramiska pulver kommer att tillföra en viktig fördel för denna innovativa produkt som är avsedd att förbättra livskvaliteten för patienter med ryggmärgsskador”, säger Dr. Gunilla Osswald, VD för BioArctic Neuroscience AB.